Orang Melayu suka nyambal

Siapa yang tidak kenal dengan sambal belacan. Ia merupakan makanan ringkas yang dicampur dengan nasi beserta ulam-ulaman sebagai pengalak selera makan. Apatah lagi jika di sertai dengan ikan sepat kering.

cara cara menyambal.

Bahan-bahan (untuk keperluan 4 kepala )

1.Cili merah 6btg (buang biji & hiris halus)
2.Bawang Jepun 1 biji (hiris halus)
3.limau nipis atau tebal 1-2 biji (perah airnya)
4.Belacan 1 sudu teh
5.Gula & Garam secukup rasa

Menyambal

Masukkan cili, bawang yang dihirs dan belacan dalam lesung batu.
Tumbuk hingga lumat , masukkan gula dan garam, tumbuk lagi dan lagi itulah yang disebut nyambal.
setelah itu masukkan air asam limau atau asam jawa, menurut kemasaman memasing.

Sebenarnya bau sambal belacan ni pun sudah cukup untuk mengancam selera makan, tambahan pula disetai dengan ulam untuk mengulam.

Orang Melayu jika dapat menyambal dan mengulam, tak sedar mentua lalu, katanya.

About Sifuli

Bicara tentang makan minum, tidur baring, dan beranak pinak yang membina adat resam untuk kehidupan rohani, jasmani, jiwa dan raga. Diantara weblog Sifuli yang popular adalah seperti berikut: Dukun Asmara bicara tentang beranak pinak. Hipnotis Sifuli bicara tentang tidur baring. Jalan Akhirat bicara tentang adat resam (agama) Doa Ayat dan Zikir untuk rohani jasmani jiwa dan raga. Jika tak suka sekali pun janganlah tinggalkan komentar yang keterlaluan. Kerana segalanya adalah sekadar ilmu pengetahuan. Wasalam.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s