Orang Melayu terkenal dengan belacannya

Belacan telah dihasilkan oleh orang Melayu sejak sebelum 1805 lagi. William Marsden, turut memasukkan perkataan Belacan dalam bukunya “A Dictionary of the Malayan Language” terbitan tahun 1812.

Belacan sedap pada rasa, warna, rupa dan yang paling istimewa pada baunya. Semerbak hingga terhidu dek jiran sebelah-menyebelah dan terbuka selera makan. Lebih-lebih lagi jika ia dibakar, baunya lebih menusuk ke lubang hidung. Enaknya belacan tambahan pula bila dimakan dengan mangga muda, kecur liur dibuatnya. Tidak hairanlah ramai yang menambah nasi dan berselera bila dihidangkan dengan sambal belacan. Ada juga yg kurang selera makan jika tak dapat sambal belacan.

Tidak diketahui dari mana asalnya belacan kerana hampir semua negara di rantau Asia mengeluar dan memproses belacan. Sama ada dijadikan sebagai makanan atau dipasarkan. Besar kemungkinan ia dibawa masuk ke negara ini melalui para pedagang atau pendatang negara luar yang terus bermastautin di sini. Berdasarkan kehidupan seharian di Asia Tenggara, kebanyakan penduduk tertumpu di kawasan pinggir pantai sebagai kawasan penempatan. Di sini perolehan makanan didapati daripada sumber laut. Ini termasuk udang dan ikan. Oleh kerana udang datang bermusim dalam jumlah yang banyak, sesuatu harus dilakukan agar udang boleh dimakan dalam jangkamasa yang panjang. Jadi, cara yang terbaik ialah dengan cara mengawet. Belacan dibuat melalui pengalaman para nelayan yang pada mulanya hanya sekadar menjadikannya sebagai makanan tambahan. Oleh kerana sambutan yang menggalakkan dan perisa yang diminati, setiap kali datang musim, udang diperam untuk dijadikan belacan.

Belacan merupakan sejenis bahan masakan yang diperbuat daripada udang kara yang dimampatkan dan tahan lama. Belacan diproses daripada udang geragau atau isi udang laut yang bersaiz kecil dan setelah apabila siap diproses boleh disimpan lama untuk kegunaan masakan. Belacan mentah berbau agak busuk dan perlukan kaedah pembungkusan atau penyimpanan yang baik untuk mengurangkan bau belacan. Walau pun kaedah memproses belacan kebanyakannya masih ditahap asas atau tradisional di Malaysia tetapi beberapa orang usahawan telah berjaya untuk mengkomersilkan kaedah pembuatan belacan untuk dijual.

Ia mempunyai bau yang kuat tetapi sedap dan berkhasiat dimakan. Terdapat sesetengah orang yang gemar membakarnya sedikit sebelum digunakan kerana ini membangkitkan baunya. however, Maupun begitu, sekiranya dibakar, belacan mengeluarkan bau yang sungguh kuat.

Belacan juga merupakan salah satu bahan bagi menghasilkan sambal belacan, iaitu cili dan belacan yang ditumbuk lumat dengan menggunakan belacan dihasilkan daripada udang dan ada juga yang dihasilkan dari ikan.

Cara membuat belacan bermula dengan mendapatkan bahan mentah utama iaitu udang. Ia berbeza bagi setiap tempat iaitu di Melaka dan Kukup, Johor mereka menggunakan udang geragau manakala di Pulau Pinang dan di Sarawak dan Sabah mereka akan menggunakan udang kecil. Udang ini dibersihkan dari kekotoran seperti tanah, pasir, batu dan buang kulit kepala bagi udang yang agak besar dan keras untuk mendapatkan isinya. Gunakan garam berkualiti dari jenis Garam Halus yang bersih dan putih. Secara tradisional kadar garam yang digunakan adalah sebanyak 10% daripada kuantiti isi udang yang hendak digunakan. Contohnya jika kita mempunyai sebanyak 50 kilogram udang maka sebanyak 5 kg garam halus digunakan untuk dapatkan belacan yang berkualiti.

Cara membuat belacan berbeza mengikut jenis udang dan teknologi pengeringan serta jenis alatan memproses yang digunakan. Di Melaka, pembuat mengaulkan bahan udang dengan garam halus sehingga rata. Susun atau letakkan udang yang telah dicampur garam diatas lantai jemuran (Nyiru atau tikar pandan yang sesuai) setebal 1.0-1.5 cm (Lihat foto sebelah). Udang ini dijemur sehingga menjadi separuh kering. Langkah seterusnya adalah untuk mengisar udang bergaram separuh kering tadi sehingga separuh hancur dengan sedikit air. Ada yang menumbuk dalam lesung jika tiada mesin kisar (Kaedah Tradisional). Kemudian campuran tadi dimasukkan kedalam kain dan dimasukkan kedalam bekas atau tong dan ditindih dengan pemberat untuk mempadatkannya dan diperam selama satu minggu ditempat sesuai.

Selepas dipadatkan selama satu minggu keluarkan dari bungkusan kain dan jika masih agak basah jemur lagi. Kemudian campuran tadi dikisar sekali lagi sehingga mendapatkan ramuan yang lebih halus dan ulang semula membungkus dalam kain dan dipadatkan dan diperam selama seminggu lagi. Setelah itu ulang cara tersebut beberapa kali dan proses pembentukkan belacan dibuat sama ada Bentuk Bulat Leper (diameter antara 20 – 50 cm dengan ketebalan 1.5 – 3.0 cm) atau bentuk bongkah. Jemur belacan ini sehingga agak kering dan sesuai untuk dibuat penggreddan dan seterusnya dibungkus, di label dan boleh dipasarkan. Keseluruhan proses membuat belacan adalah antara 3 minggu (proses mudah) sehingga 8 minggu (menggunakan bahan udang besar) dan bergantung kepada jenis peralatan untuk memproses yang digunakan.
Isu-isu berkenaan belacan

Belacan yang dijual di kedai runcit, di tepi jalan atau pun di pasaraya lazimnya dihasilkan oleh pengusaha tempatan. Pengguna harus bijak dalam memilih dan membeli belacan dengan memeriksa bungkusan, tarikh tamat tempoh, tanda halal, nama pembuat dan juga baunya. Ada sesetengah pembuat belacan tidak menjaga kebersihan ketika menjemur belacan yang diletakkan di atas tanah sahaja atau di atas para yang rendah dan binatang seperti anjing, ayam kucing serta lalat lalu lalang dan singgah merasa belacan dijemur tersebut. Peminat belacan juga diminta berhati-hati kerana ada pengusaha mencampurkan bahan pewarna berbahaya seperti ‘Rhodamine B’ yang boleh menyebabkan kanser untuk mencantikkan warna belacan yang lebih menarik. Pilih belacan yang telah dibungkus dengan baik dan ketat serta dilabel dengan lengkap untuk dirujuk. Antara jenama belacan popular di Malaysia seperti Belacan Melaka, Belacan Penang, Belacan Bintulu dan juga Belacan Sabah.

About Sifuli

Bicara tentang makan minum, tidur baring, dan beranak pinak yang membina adat resam untuk kehidupan rohani, jasmani, jiwa dan raga. Diantara weblog Sifuli yang popular adalah seperti berikut: Dukun Asmara bicara tentang beranak pinak. Hipnotis Sifuli bicara tentang tidur baring. Jalan Akhirat bicara tentang adat resam (agama) Doa Ayat dan Zikir untuk rohani jasmani jiwa dan raga. Jika tak suka sekali pun janganlah tinggalkan komentar yang keterlaluan. Kerana segalanya adalah sekadar ilmu pengetahuan. Wasalam.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Orang Melayu terkenal dengan belacannya

  1. web site says:

    For ouur purpose, we’re also mainly discussing comics, web comics particularly, however, these
    principles can readily apply to other visual storytelling
    also. When a conversation is certainly going well listen it’slikely tto proceed through different stages since it
    progresses. They are being used to flavor food and
    drinks, for medicinal purposes, foor scents including potpourris
    or with relation to its beautiful foliage and flowers. Promotion Experienced stunt men and girls
    may progress being stunt arrangers or choreographers of otyer stunt performers.
    With over 300 restaurantfs within the French Quarter, you will discover lots of wonderful cuisine,
    the atmosphere New Orleans is understood for, and
    shopping like nowhere else. However, it is additionally important to create you posts intesresting towards the readers.
    If he’s a play-the-field style of guy, there may
    be only going being a whole lot you’ll find a way to do
    to help keep his interest. To answer those questions wwe must to begin with figure outt how
    the target audience decides a teleseminar is interesting.
    Perhaps secretly, they wish for the simpler and much less stressful life.
    Hours and dealing environmjent Stunt performers working hours vary each
    week. A fabulous method to try this will be by watching DVDs, you will discover a bunch
    in relatkon to thhe culture, plus youu may be doing the work from a lounge orr bedroom.
    If you realize that they aree consumed by you
    because you could be sexy and attractive, then keep showing that
    side people while yoou receive to understand one another.
    But odds are, when your conversation partner is spontaneous, they’re
    likely to be very glad expressing their latest adventure along with you.
    Of course, purchasing seedlings allows one to plant without delay.
    The Role exchange gets lessen pressure from Student mind which they can
    have for being attentive and means they participate by asking Question which is certainly not but another method of getting these to involved.
    So it’s possible that you just just get lucky and be inside the presence of
    ghostly activity and don’t realised it. If you may be
    embark on pretty much any website marketing you may need to have more familiar while using benefits within to get a content curator.

    2 million, depending where source you preferred. In fact, they now own two inside the innovative airliners in the planet,
    the immensely sophisticated Boeing 777 heavy jet
    airliner. Brussels may be known for it’s robust beers and well-known chocholate but there are several othger reasons to seem inside the capital capital of scotland – Belgium.
    Millions of men and women during the entire ages have sown, harvested
    and used herbs in a large number of ways.
    It will never be easy although not an impossible one either.

    If you’ve got questions about your assignment, just gimme a yell.
    Huge regions of land, mostly in under developed countries, are utilized to build
    tobacco rather then food or trees. But how will you host a fascinating
    conference call or teleseminar.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s