Orang Melayu suka latah

Kalau kita sering ke majlis rewang kenduri perkahwinan waktu dahulu, pasti ada sekurang-kurangnya seorang perempuan setengah abad yang suka melatah. Latah biasanya dikaitkan dengan wanita yang berusia namun masih boleh berlaku pada mana-mana peringkat usia dan latar belakang sosial. Rasanya, suatu majlis keramaian atau kenduri kahwin bagaikan kurang serinya tanpa individu yang melatah. Hari ini, masih ramai yang melatah kerana latah telah dianggap sebagai sindrom budaya masyarakat Melayu.

Latah ialah tindak balas yang spontan apabila seseorang itu terkejut. Orang yang melatah ini akan menyebut perkataan atau meniru tingkah laku orang lain di sekelilingnya terus-menerus, berulang-ulang. Sekiranya orang yang menyakat itu terus mengusik orang yang melatah, latahnya akan menjadi-jadi sehinggakan dia seperti di alam bawah sadar, hilang kawalan diri lalu mengerjakan segala yang diperintah. Kadangkala, orang yang melatah ini boleh membahayakan orang lain di sekitarnya jika dia memegang benda merbahaya atau senjata tajam.

Masyarakat Melayu menganggap ‘melatah’ adalah sesuatu yang normal dan tidak perlu dihindari. Tanggapan begini bersebabkan latah sudah sebati dalam jiwa Melayu dan menjadi tradisi budaya.

Menurut Najibah HAssan dalam tulisannya mengenai ‘Latah’, Profesor Dr. Mohd. Razali Salleh (USM) mengatakan bahawa pakar perubatan bersetuju latah bukanlah tergolong sebagai kecelaruan mental. Laporan sebuah akhbar Indonesia, Minggu Pikiran Rakyat, juga menyatakan latah merupakan satu kebiasaan yang tiada kaitan dengan penyakit. Namun, latah dipercayai berkait rapat antara fungsi sistem saraf pusat, psikologi dan sosial. Latah dipercayai terikat dengan sistem budaya sesuatu masyarakat.

Di Indonesia, gangguan latah berkembang pada suku-suku di Pulau Jawa, Sumatera dan pedalaman Kalimantan. Latah juga ditemui di beberapa wilayah Asia lain seperti pada masyarakat suku Ainu di Jepun dan masyarakat gurun di Gobi iaitu sempadan antara China dan Mongolia. Di Eropah, latah juga ditemui pada suku masyarakat Perancis.

Pensyarah Encik Ramli Rahman (UM) dan Profesor Hashim Awang (UM), ketika ditemui menegaskan, latah tidak hanya berlaku di kalangan masyarakat Melayu. Latah juga terdapat dalam budaya orang India dan orang Eskimo. Tingkah laku ‘latah’ ini bermula semenjak budaya ‘berkutu’ zaman dahulu. Sewaktu berkutu, wanita-wanita Melayu akan duduk berbaris dan saling mencarikan kutu di rambut orang di hadapan. Sewaktu mencari kutu itu, mereka saling mengusik untuk menghiburkan diri. Begitu juga dengan budaya orang Eskimo. Mereka juga tidak terkecuali dengan sindrom budaya masyarakat yang dikenali sebagai piblokto.

Disebabkan latah boleh mengakibatkan seseorang hilang ingatan, masyarakat lain selalu menganggap latah sebagai penyakit hilang ingatan seperti skizofrenia. Namun jika dibandingkan dengan penyakit mental seperti skizofrenia, latah tidak pernah menjadi stigma kepada mereka yang mempunyai ahli keluarga yang melatah. Malahan, latah menjadi perhatian ramai dan sangat menghiburkan.

Sungguhpun latah dianggap menghiburkan, melatah boleh memudaratkan individu itu kerana pergerakan fizikal yang keterlaluan. Individu yag melatah itu boleh berasa lelah dan mengah sehingga membahayakan diri.

Dewasa ini, ‘latah’ boleh membawa makna yang lain iaitu perbuatan seseorang yag cepat terasa dan menjadi marah apabila dirinya ‘dijolok’ dengan cerita yang membabitkan maruah diri.

Kesimpulannya, melatah masih ada dalam masyarakat Melayu biarpun makin berkurangan. Latah bukan suatu penyakit tetapi janganlah kita jadikan latah suatu penyakit hati pula.

About Sifuli

Bicara tentang makan minum, tidur baring, dan beranak pinak yang membina adat resam untuk kehidupan rohani, jasmani, jiwa dan raga. Diantara weblog Sifuli yang popular adalah seperti berikut: Dukun Asmara bicara tentang beranak pinak. Hipnotis Sifuli bicara tentang tidur baring. Jalan Akhirat bicara tentang adat resam (agama) Doa Ayat dan Zikir untuk rohani jasmani jiwa dan raga. Jika tak suka sekali pun janganlah tinggalkan komentar yang keterlaluan. Kerana segalanya adalah sekadar ilmu pengetahuan. Wasalam.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s