Kesultanan Melayu MelakaKesultanan Melayu Melaka diasaskan oleh Parameswara di antara tahun 1400 hingga tahun 1403. Pada awalnya Melaka bukanlah sebuah kerajaan Islam. Hal ini berubah pada tahun 1409[1] apabila Parameswara berkahwin dengan puteri dari Pasai. Agama Islam dijadikan sebagai agama rasmi Kesultanan Melayu Melaka oleh Sultan Muzaffar Syah. Pemerintahan Kesultanan Melayu Melaka berterusan selama lebih satu abad sehinggalah Melaka tewas di tangan penjajah Portugis pimpinan Alfonso de Albuquerque pada 1511. Sultan Mahmud Shah merupakan sultan terakhir Kesultanan Melayu Melaka. Pada 1528, seorang putera baginda Sultan Alauddin Riayat Shah II menubuhkan Kesultanan Johor bagi mewarisi Kesultanan Melaka.

Menurut Sejarah Melayu, Parameswara yang dilahirkan sebagai Dharmaraja adalah Raja Singapura terakhir yang berasal dari keturunan Srivijaya. Pada tahun 1324, seorang putera Srivijaya dari Bintan bernama Sang Nila Utama telah menawan Temasek dan menubuhkan kerajaan Singapura lama. Baginda memerintah selama 48 tahun dan diiktiraf sebagai Raja Singapura oleh satu utusan dari Maharaja China pada tahun 1366. Baginda secara rasmi bergelar Sri Maharaja Sang Utama Parameswara Batara Sri Tri Buana, Batara Sri Tri Buana bermaksud “Yang Dipertuan kepada tiga dunia” melambangkan kekuasaan baginda ke atas Palembang, Bintan dan Temasek. Terdapat tiga orang lagi Raja dari keturunan baginda yang memerintah Singapura iaitu, Paduka Sri Pekerma Wira Diraja (1372 – 1386), Paduka Seri Rana Wira Kerma (1386 – 1399) dan yang terakhir Paduka Sri Maharaja Parameswara (1399 – 1401). Pada 1401, kerajaan Majapahit menyerang Singapura dengan bantuan Bendahara yang belot, Sang Rajuna Tapa. Parameswara telah berjaya melarikan diri menuju ke pantai barat Semenanjung Melayu untuk membuka ibu negeri yang baru.

Menurut “Suma Oriental”, Parameswara ialah seorang raja Palembang yang menggantikan ayahandanya, Raja Sam Agi. Beliau diserang oleh Raja Jawa, Batara Tamavill, sewaktu beliau menggelarkan dirinya sebagai Mjeura (“orang yang berani”). Ekoran daripada itu, beliau melarikan diri ke Singapura. Setelah membunuh wakil Raja Siam (bernama Tamagi) di Singapura, Parameswara menjadi pemerintah palsu pada satu tempoh yang tidak lama kerana beliau telah diserang dan dihalau oleh pihak Siam tidak lama selepas itu. Dengan seribu pengikutnya, beliau menuju ke pantai barat Semenanjung Melayu untuk mencari tempat perlindungan yang baru.

Menurut Sejarah Melayu (“Malay Annals”) yang dikarang oleh Tun Sri Lanang pada tahun 1565, Parameswara melarikan diri ke Muar tetapi diganggu oleh biawak yang tidak terkira banyaknya. Penetapan di tempat yang kedua di Kota Burok juga gagal kerana kubu pertahanan yang mereka cuba mendirikan runtuh dengan serta merta. Kemudian Parameswara berpindah ke Sening Ujong. Setelah berada di sana, beliau melantik seorang menteri untuk mewakili dirinya dan kemudiannya beliau tiba di Sungai Bertam, iaitu suatu kawasan persisiran pantai. Ketika itu, orang-orang Seletar mendiami di situ dan mereka meminta Parameswara menjadi raja.

Semasa berburu di muara Sungai Bertam, Parameswara ternampak seekor pelanduk menendang salah seekor daripada anjing-anjing pemburunya. Parameswara tertarik dengan kegagahan pelanduk itu lalu beliau memutuskan membina sebuah penempatan di kawasan tersebut. Selepas menanyakan nama pokok (Pokok Melaka) yang diteduhnya, Parameswara menamakan tempat itu “Melaka”.

Perutusan pertama dari China yang diketuai oleh Laksamana Yin CHing telah tiba di Melaka pada tahun 1403. Beliau telah memberi hadiah-hadiah kebesaran daripada MAharaja Yung Lo kepada Parameswara sebagai tanda persahabatan dengan negeri baru Melaka itu. Parameswara membalas hadiah-hadiah kebesaran kepada Maharaja Yung Lo pada 1405.

Parameswara memeluk Islam pada tahun 1409 dan telah menggelar diri baginda sebagai Raja Iskandar Syah. Baginda telah berkahwin dengan puteri Pasai, Indonesia. Pada tahun 1409 juga, Laksamana Cheng Ho telah singgah di Melaka dalam rangka lawatan beliau untuk meneroka dunia. Pada 1411, Parameswara telah membuat pelayaran melawat negara China dengan rombongan pengiring sebanyak 540 orang untuk pertemuan dengan Maharaja Ming, Yung Lo.

Pemerintahannya itu berkembang dengan pesat dan menjadi sebuah pelabuhan yang terpenting di Kepulauan Melayu pada abad ke-15 dan ke-16. Tambahan pula, Melaka merupakan tempat perdagangan rempah dengan berfungsi sebagai pintu kepada negeri-negeri rempah untuk memasarkan rempah mereka. Ini dapat digambarkan menerusi Duarte Barbosa yang berkata, “Sesiapa yang menguasai Melaka, dia dapat menguasai perdagangan dunia” (He who is lord of Malacca has his hand on the throat of Venice.)

Faktor-faktor yang menyumbang kepada Melaka menjadi sebuah negeri yang maju adalah kerana pelabuhannya terlindung daripada ancaman Monsun Barat Daya dan Monsun Timur Laut. Pedagang-pedagang dari Jawa, Arab, India, China dan lain-lain dapat berlindung di Melaka sehinggalah keadaan selamat untuk mereka ke laut semula. Semasa pemerintahan Parameswara, ramai orang Cina menetap di Melaka, berdekatan kawasan Bukit Cina yang mempunyai feng shui yang terbaik pada masa itu.
[sunting] Perkembangan Melaka

Raja Iskandar Syah mangkat pada tahun 1414 dan diwarisi oleh anaknya, Raja Megat Iskandar Syah 1414-1424, Baginda kemudian digantikan dengan putera baginda, Sri Maharaja, yang kemudiannya mengambil gelaran “Sultan Muhammad Shah” (1424-1444). Pada kemangkatannya dalam tahun 1444, beliau diganti oleh putera bongsunya dari isteri kedua baginda Puteri Rokan, Raja Ibrahim. Disebabkan pemerintah sebenarny adalah oleh sepupu Puteri Rokan, orang-orang besar Melaka tidak setuju dan telah membunuh Raja Ibrahim dan dimakamkan dengan gelaran “Sultan Abu Syahid”.

Kekanda Raja Ibrahim, Raja Kassim anak isteri pertama Tun Wati, menaiki takhta pada tahun 1445 dan memakai gelaran “Sultan Muzaffar Syah” (1445-1456) menaiki takhta dan mengisytiharkan Islam sebagai agama rasmi negeri. Pendakwah-pendakwah Islam dihantar oleh Sultan ke seluruh Kepulauan Melayu seperti Jawa, Borneo dan Filipina. Sebahagian besar penduduk Asia Tenggara pada ketika itu beragama Hindu. Semasa pemerintahannya, pihak Siam membuat dua serangan ke atas Melaka. Serangan pertama diketuai oleh Awi Chakra melalui darat pada tahun 1445, tetapi telah ditewaskan oleh Tun Perak dan Tun Hamzah (Tok Bongkok) tidak jauh dari Muar. Pada tahun 1456, Siam melancarkan serangan kedua pada 1456 yang diketuai oleh Awi Dichu melalui laut, dan sekali lagi Tun Perak telah berjaya menewaskan mereka dan kali ini, dengan mudah. Selepas dua kekalahan di darat dan laut ini, Siam tidak lagi mencuba untuk menyerang Empayar Melayu Melaka. Tun Perak telah dijadikkan Bendahara dengan gelaran “Bendahara Paduka Raja”. Beliau berkhidmat di bawah empat Sultan dan merupakan tulang belakang kepada perkembangan Melaka ke mercu kekuasaannya di Kepulauan Melayu.

About Sifuli

Bicara tentang makan minum, tidur baring, dan beranak pinak yang membina adat resam untuk kehidupan rohani, jasmani, jiwa dan raga. Diantara weblog Sifuli yang popular adalah seperti berikut: Dukun Asmara bicara tentang beranak pinak. Hipnotis Sifuli bicara tentang tidur baring. Jalan Akhirat bicara tentang adat resam (agama) Doa Ayat dan Zikir untuk rohani jasmani jiwa dan raga. Jika tak suka sekali pun janganlah tinggalkan komentar yang keterlaluan. Kerana segalanya adalah sekadar ilmu pengetahuan. Wasalam.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

23 Responses to Kesultanan Melayu Melaka

 1. zulkipli bin md isa berkata:

  tolong anda periksa semula benarkah Portugis yang mengyerang melaka???? Apa yang pasti musuh Islam bagi Kerajaan Melayu Melaka Yang Memegang Panji Rasulullah SAW atau Panji Hitam itu adalah musuh dari lanjutan perang Salib iaitu Belanda dan British. Dan yang pasti Portugis yang datang ketika itu adalah tentera upahan bagi Sultan Mahmud Syah Khalifatul Akhir. Dan Kota A Famosa adalah Kubu Tentera Portugis Islam. Ketika Era ini Melayu Bugis terbentuk… Yakni Melayu yang sedia ada dah dicampur dengan benih dari Eropah… yakni Tentera Portugis adalah tentera tinggalan Kerajaan Uthmaniah Turki (Othomon)… Sultam Mahmud adalah cucu kepada Sultan Zahir ud din Babur Syah(Pemerintah Monggol India atau Akhbar India) yang berkahwin dengan anak Sultan Rijaluddin(Parameswara 2) iaitu Siti Nur Aisyah Begum dan disebut Istana Alam Syah dan Syah Alam. Dan Sultan Rijaluddin beristana di kedah kota naga jitra

  harap maklum

  • saifulzam berkata:

   sejarah kesultanan melaka hilang…kita ditipu dengan sejarah yang ada.yang direka mereka…mereka boleh tipu kita tapi allah tidak samasekali……. kesultanan melaka ,kesultanan demak ..telah dicantas segera oleh mereka kerana dendam yang tiada kesudahan hingga sekarang….keagungan kekhalifahan allah sentiasa membayangi mereka…apa yang ditakutkan?padahal mereka diberi kitab yang sama dari tuhan yang sama,itulah iblis yang memusuhi allah sejak dari dulu lagi.

  • saifulzam berkata:

   boleh dapatkan saya info..yg boleh dipercayai tentang statement yang en zulkipli berikan?tq

 2. Razilan Salleh berkata:

  flashback sejarah ni…:)

 3. lusfi berkata:

  Salam, Ayat yang berbunyi “Baginda telah berkahwin dengan Puteri
  Pasai, Indonesia” kedengaran pelik sebab Indonesia tidak wujud pada
  zaman itu. Harap fakta diambil perhatian.

 4. nur shahirah berkata:

  banyak nak bacanya,penat saye dibuatnye………………tapi catatannya sangat bagus!!!saya dapat A dalam folio kt

 5. SYAKIRA berkata:

  BANYAK NAK DIBACA PENAT SAYA DIBUATNYA APA2 PUN TERIMA KASIH SAYA DAPAT A DALAM FOLIO KT

 6. nifail nazmi berkata:

  setelah menguasai negara kita,british telah memperkenalkan pertanian dagangan.

  apakah tujuan pengenal tersebut?

 7. azmi berkata:

  apa hubungan Lucoes (Suluk) dengan Melaka.

 8. mashitah berkata:

  betul ke ni .

 9. pewaris takhta asal berkata:

  Salam…terima kaseh atas daya usaha tuan mengisahkan tentang kesultanan melayu melaka.
  Untuk makluman tuan Parameswara sudah pun Muslim semasa di majapahit lagi bersama keluarganya di sana sebelum bertandang ke temasek dan menetap di melaka dan menjadikan melaka sebuah negeri dan pusat dakwah islam…catatan dan pembacaan tuan tu meleset…harap perbetulkan….terima kaseh

 10. muhammad luqman al-hakim bin hj mohammed berkata:

  tujeke

 11. muhammad luqman al-hakim bin hj mohammed berkata:

  tabahlah banyak lagi isi

  • nur adnim natasya bt.zamzuri berkata:

   trima kasih internet….skarang bolehlah saya menyiapn folio ini..

   • nur adnim natasya bt.zamzuri berkata:

    trima kasih internet….skarang bolehlah saya menyiapkan folio ini..

 12. anis berkata:

  saye tak paham lah mula mula nya tapi lepas dah taghu ni saya rase kan macam dah jadi bijak lah pullak

 13. anis berkata:

  hahahahahahahaahahaha hamaha a

 14. syazlin aelin berkata:

  btul ke nie???????mcm laen mcm jekkkk ngan ckgu ajau…

 15. nurul fatihah berkata:

  Boleh ke saya dapat A masa peperiksan akhir tahun nanti????????

 16. norhasimah berkata:

  Kesultanan Melayu Melaka melambangkan kerajaan Melayu yang gah tapi….. kenapa kini kenapa Melaka tiada Sultan …. fikrkanlah…

 17. Ass History berkata:

  Mengikut sejarahwan dan pakar2 berkaitan Sejarah melaka, tiada bukti yg kukuh mengatakan Parameswara berugama Islam melainkan sejarah versi yg titukar ganti oleh kerajaan dari masa ke semasa….kekdg terpikir gak asal usul sultan di Malaysia ni yg rata2 tak berasal dari sini….

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s